כמחצית מההורים בישראל מעולם לא לקחו את ילדם לבדיקת ראייה אצל אופטומטריסט
מסקר שערכה חברת שמיר אופטיקה (ינואר 2020)*, בקרב 300 הורים לילדים עד גיל 15, עולה כי:
כרבע מילדי ישראל זקוקים לתיקון ראייה, זאת על פי דיווחי ההורים בסקר.
למרות זאת, כמחצית (49.2%) מכלל ההורים שהשתתפו במדגם מעולם לא ערכו בדיקת ראייה לילדיהם אצל אופטומטריסט.
רק כ-29% מכלל ההורים במדגם לקחו את ילדיהם לבדיקת אופטומטריסט בשנה האחרונה.
מתוך ההורים לילדים עם קושי ראייה, כ-14% מעולם לא לקחו את ילדם לבדיקת אופטומטריסט ורק כ-56% לקחו את ילדם לבדיקת אופטומטריסט בשנה האחרונה. כלומר, גם כאשר ידוע שלילד קיים קושי ראייתי, כמעט מחצית מההורים לא לקחו את ילדם לבדיקת מעקב בשנה האחרונה.
דנה גוטהילף-נזרי, אופטומטריסטית וחוקרת במחלקת המחקר והפיתוח בשמיר אופטיקה: "חשיבות הראייה התקינה משמעותית לתפקודו של הילד במגוון רחב של מישורים. ההשלכות של ליקוי בחדות ראייה, או מצבים כגון עין עצלה, עלולים להוות קושי ברכישת מיומנויות למידה, רמת הישגים נמוכה של קריאה וכתיבה, עייפות כתוצאה ממאמץ העיניים וקושי בתפקוד הפיזי והחברתי. אבחון מוקדם של ליקויי ראייה בגילאי הילדות הינו קריטי ומאפשר הבנה של מאפייני הליקוי, התאמת דרך הטיפול ומניעת ההשלכות השליליות על תפקודו של הילד. מומלץ וחשוב לבצע בדיקת ראייה לילדים אחת לשנה או לכל היותר אחת לשנתיים, לכל ילד, גם בהעדר תלונה ראייתית, היות וחלק מליקויי הראייה באים לידי ביטוי בתלונות שאינן דווקא ראייתיות ובחלק מן המקרים ילד לא מתלונן, כי אינו מודע להתדרדרות ההדרגתית בראייתו”.
בישראל, עפ"י הנחיית משרד הבריאות מבוצעות בדיקות עיניים לילדים בגיל 9 חודשים עד גיל שנה בטיפת החלב או אצל רופא עיניים לילדים, בדיקה שנייה בגיל 3, בדיקה בגיל 5 ובדיקה בכיתה א' (גילאי 6-7). הבדיקות הללו מבוצעות בהעדר מצב ראייתי חריג הדורש מעקב.
עמדות לבדיקת ראייה יום הראייה 2020. קרדיט שמיר תעשיות אופטיקה |
בבתי הספר מבוצעות בדיקות סקר בכיתה א' ובכיתה ח'. מטרתן היא איתור תלמידים, שמצב ראייתם עלול להגביל את תפקודם והישגיהם החינוכיים כתוצאה מליקויי ראייה. בדיקות אלה מבוצעות ע"י אחיות העובדות בשירות בריאות לתלמיד או ע"י אופטומטריסטים בעלי רישיון משרד הבריאות. בבדיקות הללו נבחנת חדות הראייה של התלמידים והן למעשה מוגדרות כבדיקות סף, כלומר, האם הילד עובר או לא עובר סף חדות מסוים, האם הוא מזהה ממרחק מסוים תו, אות או איור בגודל כלשהו או לא מזהה.
בתום הבדיקה הבית-ספרית מקבלים הורי התלמידים מסמך ובו מצוין האם הילד עבר את בדיקת החדות המותאמת לגילו והאם נדרש המשך בירור אצל רופא עיניים או רופא עיניים לילדים, או שהילד כלל אינו נבדק בשל ליקוי ראייה ידוע, תוך ציון שמומלץ לבצע מעקב אחת לשנה.
"בבדיקות אלה ניתן לאתר חלק מליקויי חדות הראייה, אך קיימים ליקויים שבדיקה זו לא תוכל לאתר", טוענת דנה גוטהילף-נזרי, חוקרת קלינית ואופטומטריסטית בשמיר אופטיקה. " מעבר לכך, ראייה איננה רק חדות. קיימים כישורי ראייה נוספים רבים, כגון תפקוד המערכת הדו-עינית. כישורים אלה כלל אינם נבדקים בבדיקות הסקר ולכן לא יזוהו בהם ליקויים", אומרת גוטהילף-נזרי.
"בנוסף, בין כיתה א' לח', קיים חלל ריק, בו אין כל הנחייה או נוהל מסודר לבדיקות הראייה והעיניים בילדים. לכן, מומלץ לבצע בדיקות מעקב תקופתיות אחת לשנה או לכל היותר אחת לשנתיים אצל רופא עיניים ואצל אופטומטריסט", אומרת גוטהילף נזרי.
*הסקר כלל 750 משתתפים, מתוכם: 628 נהגים בעלי רישיון נהיגה בתוקף ו-300 הורים לילדים עד גיל 15. הסקר נערך בינואר 2020 בשיתוף עם מכון P-Value בראשות דר' ירון סלע.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה