מתכון לאשרשתא מאכל פרסי מחמם ביותר ( מתאים גם לטבעונים )

 



את המשפט אין כמו האוכל של אמא שמעתי אינספור פעמים. אמי היקרה עלתה בגיל 16 מאיראן לבד ללא הורים . 
על הגעגועים לריח של האוכל מבית אמא היא מספרת רבות בכאב רב. ימי השלג הקרים והריח שהריחה למרחקים בחזרה מהעבודה / בית ספר.
אוכל הינו חבל מקשר בין הגעגוע לזכרונות ולילדות, בין תרבויות וגורם לנו לגעגוע לשורשים.

מכיוון שאני צמחונית היא מרבה להכין לי בעיקר בימי החורף הקרים אשרשתא מאכל פרסי טעים ומחמם.


אשרשתא ( מאכל פרסי חורפי )

מצרכים:
חצי כוס חיטה פריקי של תבואות
חצי כוס עדשים
חצי כוס שעועית אדומה
חצי כוס שעועית לבנה
חבילת רשד
רבע חבילה פטרוזיליה
רבע חבילה כוסברה
קורט שום פלפל ( מלח הארץ מי שרוצה חריף יכול ספייסי של מלח הארץ)
כפית כמון
חצי כפית כורכום
3 כפות מרק עוף ( טבעונים ניתן להשתמש בתחליף או לוותר ולהוסיף יותר תבלון )
אטריות עבות ורחבות רבע חבילה ( כוס מלא )
2 בצלים גדולים

אופן ההכנה:
יום לפני ההכנה להשרות בסיר עם מים את החיטה העדשים והשעועית.
לקצוץ את הפטרוזיליה , כוסברה ורשד דק דק.
את כל המצרכים מערבבים יחד בסיר גדול ( חוץ מהאטריות ) וממלאים מים עד סוף התערובת.
מבשלים עד שמקבלים חצי בישול ומוסיפים את האטריות ולערבב.
על אש קטנה ממשיכים לבשל עוד כחצי שעה.
במחבת : מטגנים 2 בצלים גדולים .
בזמן ההגשה : מפזרים את הבצל מעל לתערובת
בתאבון!!!


למי שהמתכון מסובך וארוך ניתן לעשות את המתכון המקוצר לאשרשתא

מצרכים:
חצי כוס עדשים אדומות
חצי כוס עדשים ירוקות
חצי כוס עדשים חומים
חצי כוס חיטה פריקי של תבואות
רבע חבילה כוסברה
חתיכת סלרי
בצל גדול
תערובת שום פלפל מלח הארץ כפית
קורט כמון
כף מרק עוף ( לטבעונים ניתן גם לוותר או תחליף )
4 כוסות מים

אופן ההכנה
ראשית קוצצים את הבצל ומטגנים קלות עם מעט שמן בסיר
מוסיפים את כל המצרכים , התיבלון ומערבבים
מוסיפים כ 4 כוסות מים מערבבים שוב קלות
זמן בישול כ 45 דקות
המלצה להגיש עם בצל מטוגן מעל זה מעדן!!


צילום אייל גרניט


אחד המוצרים שאני אוהבת לצרף לאוכל הינו חיטת פריקי

"תבואות" מציעה ליהנות מפריקי ישראלי, איכותי וטבעי עם הסימון הירוק – התורם לשובע, לבריאות ולעיכול 

"תבואות" מציעה ליהנות מ"חיטת פריקי" ישראלית, איכותית וטבעית עם הסימון הירוק – התורמת לשובע, לבריאות ולעיכול. הפריקי עשויה מ-100% חיטה שנקצרה ירוקה ונקלתה טרם הבשלתה, והיא מתאימה להכנת מגוון מאכלים ובהם סלטים, מרקים, קדירות ותוספות. חברת "תבואות" מתמחה במוצרי מזון אורגניים וטבעיים. 

בשנים האחרונות גם העולם גילה את חיטת הפריקי המזרח תיכונית: מאחר והיא נקצרת טרם הבשלתה, היא מכילה יותר חלבונים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ממרבית הדגנים. בנוסף, הערך הגליקמי שלה נמוך והיא מכילה ערכים נמוכים של גלוטן. 

לפריקי או פריקה, המוכרת אלפי שנים, שמות רבים: בתנ"ך למשל היא נקראית כרמל, קלוי או קלי: ... "ואם תקריב מנחת ביכורים לה' אביב קלוי באש גֶרֶש כרמל תקריב את מנחת ביכוריך ... ", ויקרא, ב' 14; כג' 14; מלכים ב', ד', 42 (השם כרמל מתייחס לפריקי, השם גֶרֶש כרמל מתייחס לפריקה גרוסה (גרש= גרס) והשם קלי, ככל הנראה מתייחס לכל גרעיני התבואה הקלויים). 

היא שימשה כמזון לבני האדם לפני קציר החיטה הבשלה (היא נקצרת בחודשי האביב, כחודש וחצי לפני קציר החיטה שהבשילה), ואולי היה בה גם משום ערובה לכך שתהיה חיטה למאכל, במקרה של שרב כבד שיהרוס את היבול. 

גרגרי החיטה הירוקים רכים ואכילים כמו שהם, אולם הרכות - שנובעת בין השאר מתכולת המים הגבוהה שבהם - גם גורמת להם להירקב מהר. הפיתרון, גם בעולם העתיק, היה ייבוש. אולם מאחר והגרגרים נרקבו עוד לפני שהצליחו לייבשם בשמש, קלו אותם בחום של אש. את הגרגרים היבשים והקלויים ניתן היה לשמור לאורך זמן ארוך יחסית. התהליך גם העניק לחיטה את הטעם המעושן המאפיין אותה. 

כשרות: פרווה, בהשגחת הרבנות הראשית לישראל, ובעלזץ - הבד"צ מחזיקי הדת בא"י 
מחיר: 14.90 ש"ח לאריזה במשקל 500 גרם. 
להשיג ברשתות השיווק, בתי הטבע ובחנויות מובחרות ברחבי הארץ. 
לפרטים: www.tvuot.co.il
** התוכן אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת יעוץ רפואי

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Adbox